Boyun Fıtığı Tedavisi

boyun-agrisinin-nedenleri

Boyun Ağrısının Nedenleri

Boyun ağrısının en önemli nedenleri arasında darbe, yanlış duruş pozisyonları, hareketsiz yaşam, stres ve yıpranma vardır...

Devamını Oku
boyun-fitigi-tanisi

Boyun Fıtığı Tanısı

Boyun problemlerini belirlemek için önce hekim muayenesi gerekir. Hekim, muayene esnasında tanıyı koyar ancak hem kesin sonuç hem de detaylı bilgi için birtakım radyolojik metotlara başvurabilir..

Devamını Oku
Boyun-fitigi-ile-karistirilan-hastaliklar

Boyun Fıtığı ile Karıştırılan Hastalıklar

Boyun fıtığı ile karıştırılan hastalıkları nelerdir? Fibromiyalji, impingement hastalığı, tenosinovit nedir?..

Devamını Oku
boyun-fitigi-ameliyati

Boyun Fıtığı Ameliyatı Nedir?

Boyun bölgesinde bulunan omurlar arasında bulunan diskler birtakım nedenler ile deformasyona uğrayabilmektedir. Bu durum boyun fıtığı problemini açığa çıkarmaktadır...

Devamını Oku
boyun-fitigindan-korunmanin-yollari

Boyun Fıtığından Korunmanın Yolları

Boyun fıtığından korunmak bizim elimizde. Günlük hayatımızda çok küçük noktalara dikkat edersek daha sağlıklı bir omurgaya sahip olabiliriz...

Devamını Oku
boyun-fitigi-ameliyati

Boyun Fıtığı Ameliyatı

İleri derecede boyun fıtığı problemleri cerrahi yöntemlerle tedavi edilmektedir. Boyun fıtığı ameliyatı günümüzde mikro cerrahi diskektomi yöntemi ile uygulanmaktadır. Ameliyat sonrasında hasta kısa bir süre içerisinde günlük yaşamına dönebilmektedir..

Devamını Oku

İnsan omurgası kusursuz bir dizilime sahiptir. İnsanın dik durmasını, hareket etmesini ve uzuvlarına ulaşan sinirlerin korunmasını sağlayan omurga kemikleri dikey bir yapıda sıralanmıştır. Üstü üste dizilmiş olan bu kemikler çeşitli nedenler ile deformasyona uğrayabilmektedir. Boyun bölgesinde bulunan omurga kemiklerinin yer değiştirmesi boyun fıtığı olarak adlandırılmaktadır.

Boyun Fıtığı Nedir?

Boyun bölgesinde bulunan omurların sayısı yedidir. Bu yedi omurun her biri arasında disk adı verilen yastıkçıklar bulunmaktadır. Amortisör görevini üstlenen disklerin zaman içerisinde aşınması, çeşitli travmatik olaylar sonucunda zedelenmesi ya da kopması boyun fıtığı problemini açığa çıkarmaktadır.

Günlük yaşamı önemli derecede sekteye uğratan bu problemin tedavisi; Beyin, Sinir ve Omurilik Cerrahisi uzmanları tarafından uygulanmaktadır. Boyun fıtığı problemi; tedavi süreci ertelenmemesi gereken, hastanın yaşamında fizyolojik ve psikolojik problemleri yol açan bir hastalıktır.

Boyun Fıtığına Neden Olan Faktörler Nelerdir?

Boyun fıtığı problemi; kişiden kişiye göre değişen faktörler ile açığa çıkabilmektedir. Genellikle ileri yaşlarda ve yetişkinlerde görülen bu probleme neden olan faktörler şu şekilde sıralanabilmektedir;

  • Travmatik olaylar (düşme, çarpma, trafik kazaları)
  • Kontrolsüz ve yanlış hareket
  • Ağır kaldırma
  • Sportif aktivitelerin yanlış şekilde uygulanması
  • Kemik ve kıkırdak dokunun sistemik hastalıklar nedeni ile bozulması
  • Sürekli aynı hareketi uygulama

Boyun fıtığı problemi aynı zamanda halk arasında bir meslek hastalığı olarak da tanımlanmaktadır. Bu nedenle bilgisayar başında çalışanlar ya da ev hanımlarında da sıklıkla görülmektedir.

Boyun Fıtığı Belirtileri Nelerdir?

Boyun fıtığı problemi yaşayan insanların günlük yaşamlarında ciddi problemler yaşadığından söz etmiştik. Bu problemler boyun fıtığı probleminin açığa çıkardığı semptomlar, bulgular ya da boyun fıtığı belirtileri olarak da tanımlanabilmektedir.

Boyun fıtığının hastada açığa çıkardığı problemler şu şekilde sıralanabilmektedir;

  • Boyunda ağrı
  • Kollarda ağrı
  • Sırt bölgesinde ağrı
  • Bacaklarda güç kaybı ve yürüme zorluğu
  • Kol ve el bölgesinde his kaybı (sinirlerin fıtık probleminden etkilenmesi sonucunda)
  • Tutma ve kavrama kabiliyetinin azalması
  • Beyne giden damarların etkilenmesi sonucunda; kulak çınlaması, algıda güçlük, konsantrasyon bozukluğu, uyku problemleri, yorgunluk, görme problemleri ve baş dönmesi.

Boyun fıtığı probleminin tedavi edilmemesi ya da tedavi sürecinin ertelenmesi durumunda ise, erkeklerde iktidarsızlık ve idrar tutamama gibi problemlere de yol açabilmektedir.

Boyun Fıtığı Nasıl Tedavi Edilir?

Boyun ağrısı ya da boyun fıtığının diğer belirtilerini yaşayan kişiler ertelemeden bir berin sinir cerrahına başvurmalıdır. Aksi halde fıtık problemi daha da ciddi bir probleme dönüşecek ve tedavi süreci daha da zorlaşacaktır.

Boyun fıtığı probleminin tedavi yöntemleri şu şekildedir;

  • İlaçla tedavi
  • Egzersizle tedavi
  • Enjeksiyon tedavisi
  • Fizik tedavi ve rehabilitasyon tedavisi
  • Cerrahi yöntemler ile tedavi

Boyun fıtığı probleminde hangi tedavi yönteminin uygulanacağına ayrıntılı bir tetkik ve tanı süreci sonrasında karar verilmektedir.

Boyun Fıtığının İlaçla Tedavisi

Konservatif tedavi yöntemlerinden bir olan ilaçla tedavi; boyun fıtığının hastada günlük yaşamda açığa çıkardığı ağrı problemlerinin önüne geçilmesi amacı ile uygulanmaktadır. Genellikle başlangıç evresinde yaşanan boyun fıtığı problemlerinde tercih edilen bu tedavi yöntemi uzun süre uygulandığında çeşitli yan etkilere neden olabilmektedir.

Aynı zamanda fıtık probleminin tedavi edilmesinde kesin çözüm olmamakla birlikte açığa çıkardığı semptomların önüne geçmede etkilidir.

Boyun Fıtığının Egzersiz ile Tedavisi

Boyun fıtığının egzersizler ile tedavisi de ilaçla tedavi yönteminde olduğu gibi başlangıç evresinde etkili olabilmektedir. Bununla birlikte egzersiz programlarının mutlaka doktor kontrolünde uygulanması gerekmektedir. Aksi halde boyun fıtığı probleminin tedavi edilememesinin yanı sıra ciddi başka problemler de açığa çıkabilmektedir.

Boyun Fıtığının Enjeksiyon ile Tedavisi

Boyun fıtığında fıtığın açığa çıktığı bölgede sinirler ve damarlara da uygulanan bası sonucunda etkilenmekte ve total sağlık durumunun bozulmasına neden olmaktadır. Bu nedenle geliştirilen ilaçların boyun fıtığının olduğu bölgeye enjekte edilerek bölgenin rahatlatılması ve ağrı ile his kaybı durumlarının önüne geçilmesi sağlanmaktadır.

Boyun Fıtığının Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon ile Tedavisi

Boyun fıtığı probleminde ilaçla ve enjeksiyon tedavileri ile yeterli fayda sağlanamadığında fizik tedavi ve rehabilitasyon programları ile desteklenmektedir. Boyun fıtığının yaşandığı bölgeye uygulanan akım ve enerji ile bölge rahatlatılmakta fıtık probleminin ilerlemesinin önüne geçilmektedir.

Boyun Fıtığının Ameliyat ile Tedavisi

İlaç, egzersiz, enjeksiyon ve fizik tedavi uygulamalarının fayda sağlamadığı; hastada idrar kaçırma, kavramada ve tutmada yaşanan problemlerin açığa çıktığı ve fıtığın koptuğu durumlarda boyun fıtığı ameliyatına başvurulmaktadır. Boyun fıtığı ameliyatında günümüz teknik gelişmeler sonucunda birçok farklı yöntem uygulanmaktadır. Açık (klasik) yöntemlere oranla günümüzde mikro cerrahi yöntemi daha çok tercih edilmelidir.

Boyun Fıtığı Tedavisi Sonrası Korunma Yöntemleri

Gerek cerrahi gerekse de cerrahi dışı yöntemler ile tedavi edilen boyun fıtığı problemi elbette ki tekrarlayabilme özelliği taşımaktadır. Bu nedenle boyun fıtığı tedavisi sonrasında hastanın dikkat etmesi gereken birtakım noktalar bulunmaktadır. Bunlar şu şekilde sıralanabilmektedir;

  • Ağır kaldırılmamalı
  • Doktor kontrolünde egzersiz yapılması
  • Bilgisayar başında uzun süre hareketsiz oturulmamalı
  • Kilo kontrolü sağlanmalıdır.

Boyun fıtığı problemi yaşayan hastaların alanında tecrübeli bir cerraha başvurmaları gerekmektedir. İstanbul’da boyun fıtığı tedavisi uygulayan önemli doktorlardan biri de Op. Dr. Halit Togay’dır. Boyun fıtığı ile ilgili merak edilen tüm sorular için; 0 (212) 542 68 94 numaraları telefonu arayabilirsiniz.

Boyun Fıtığında Mikro Cerrahi Yöntemi ile Ameliyat

Boyun fıtığı probleminin ameliyatında mikro cerrahi yöntemi hem hasta hem de doktor açısından oldukça konforlu bir süreç sunmaktadır. İyileşme sürecini önemli derecede kısaltan bu yöntemde açık ameliyata oranla çok daha az risk faktörü bulunmaktadır.

Boyun fıtığı ameliyatı hakkında detaylı yazımızı okumak istiyorsanız eğer ki;                                          https://www.drhalittogay.com/boyun-fitigi-ameliyati

Facebook
Twitter
Youtube
Spotify