Gergin Omurilik Sendromu
30 Eyl 2019 Okuma: 87

Gergin Omurilik Sendromu

Gergin omurilik sendromu, omuriliğin spiral kanaldaki hareketini engellemekte ve tutulması sonucu kendisini göstermektedir. Omurilik aşırı gerilmekte ve hastalık ortaya çıkmaktadır. Spina bifida nedeni ile doğumdan hemen sonra ameliyat yapılmakta olan çocukların büyük bir kısmına gergin omurilik nedeni ile yeniden ameliyat yapılmak gerekebilmektedir. Normal bir durumda omurilik L1 ve L2 omurgalarının arasında bulunan disk hizasında sonlanmaktadır.

Spina bifida omurilik sırtta bulunan açıklığın derisine yapışmaktadır. Omuriliğin yukarı doğru hareket etmesini engellemektedir. Omurilik ise aşağıda kalmaktadır. Lipomyelomeningoselli hastalarda ise omuriliğin son noktasında yağ dokusu bulunmaktadır ve su dolu boşlukta yüzmektedir. Spinal kanalın üzerine yer alan cilt açıklığı doğumdan sonra kapanmaktadır fakat spinal kord aynı yerde kalmaktadır. Çocuk büyümeye devam etmekte ancak omurilik gerilemeye başlamaktadır. Bu durumda omuriliğin beslenmesini sağlamakta olan damarların gerilemesi ile birlikte beslenme bozukluğuna yol açmaktadır.

spina-bifida

gergin-omurilik-sendromu-nedir

Gergin Omurilik Sendromu Nedir?

Gergin Omurilik Sendromu Nedir? Spinal kordun spinal kolon ile eş zamanlı olarak gelişmemesi ve gerginlik oluşturması ile karakterizedir. Embriyolojik dönemde ortaya çıkmakta olan bazı anomaliler omuriliğin yapışmasına veya gerilmesine sebep olmaktadır. Aynı zamanda bazı ameliyatlar bir süre sonra bu yapışıklığın ortaya neden olabilmektedir. Hastalık, omuriliğin alt bölümünde bulunmakta olan sinir dokularına doğru kan akışının yavaşlamasına neden olmakta ve bu durumda sinirlerin fonksiyonlarını kaybetmeleri ile sonuçlanmaktadır.

Bu sendrom doğumsal ve primer - seconder olarak ikiye ayrılmaktadır. Seconder, yetişkinlerde daha çok görülmekte ve enfeksiyon, tümör gibi çeşitli hastalıkların ameliyatlarında yaşanan komplikasyonlar gibi sonradan ortaya çıkan nedenlere dayanmaktadır. Omuriliğin gerilemesi sinir hücrelerinin ihtiyaç duyduğu kanın akışını engellemekte, yeterli miktarda oksijene ulaşamayan ve işlev bozukluğu yaşamakta olan sinir hücreleri de birtakım semptomlara neden olmaktadır.

Gergin Omurilik Sendromu Neden Olur?

Gergin Omurilik Sendromu Neden Olur? Anne karnında olan dönemde omuriliğin yapışmasına ya da gerilemesine sebep olan kalın filum, ayrık omurilik, miyelomeningosel, lipomiyelomeningosel gibi nedenler sonucunda oluşum gösterebilmektedir. Normal gebelik haftasında doğmuş olan bebeklerin %98’lik kısmında omuriliğin son bölümü L2, L3 aralığına %1-2 olguda ise L3 vertabra düzeyine kadar uzanmaktadır. Doğumdan sonraki üçüncü ayda konuş L1-L2 düzeyindedir.

Gergin Omurilik Sendromu Belirtileri

Gergin Omurilik Sendromu Belirtileri Nelerdir? Belirtiler şu şekilde sıralanmaktadır:

  • Bel ve bacaklarda ağrı
  • Omurga eğriliği
  • İdrar kaçırma
  • Kontrol edilemeyen bağırsak hareketleri
  • Reflekslerde azalma
  • Kas güçsüzlüğü
  • Yürüyüş bozukluğu
  • Kasık bölgesinde ve bacaklarda uyuşma hissi

gergin-omurilik-tedavisi

gergin-omurilik-tedavi-edilmezse-ne-olur

Gergin Omurilik Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Gergin Omurilik Tedavi Edilmezse Ne Olur? Omuriliğin en alttaki son kısmından çıkan, omuriliği kuyruk sokumunda omurilik kanalının en altına bağlamakta olan yumuşak bir doku bandı olan filum terminale, normal zamanda olması gerekenden daha kalın olmaktadır. Omuriliği germektedir. Normal durumda omuriliğin birinci bel omuru hizasında sonlanması gerekse de, bu durumda omurilik daha aşağılarda sonlanmaktadır. Omuriliğin gerilemesi, iyi kanlanamaması ve oksijen alamaması sonucunda felç, idrar ve gaita yapma problemleri ortaya çıkmaktadır.

Gergin Omurilik Sendromu Tedavisi

İlerleyici bir hastalık olan gergin omurilik sendromunun öncelikli tedavisi cerrahi yöntemlerdir. Klinik bulguların şiddetli bir hale gelmesi durumunda gerilmekte olan omuriliğin serbestleşmesi amacıyla cerrahi yöntemlerden yararlanılmaktadır. Tedavi planlamasından önce teşhis için yapılan tetkikler sonucunda uygun hastalar tercih edilmektedir. Teşhis esnasında kemik yapısını görmek amacıyla bazı görüntüleme yöntemlerine başvurulmaktadır.

Ameliyatın amacı ise spinal kordu gerginleştirmekte olan patolojiyi yok etmektedir. Operasyon esnasında spinal sinirlere hasar vermemek oldukça önemli bir noktadır. Bundan dolayı da ameliyat nöromonitör eşliğinde gerçekleştirilmektedir.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

skolyoz-nedir

Skolyoz

Skolyoz, omurga eğriliği olarak da bilinmektedir. Dünyada milyonlarca insanı etkileyen bir durumdur. Türkiye’de ise 2,5 milyon insanda görülmektedir. Her yıl binlerce çocuk skolyozdan dolayı korse tedavisine başlamaktadır. Ciddi eğrilik söz konusu ol...

Devamını Oku
hidrosefali

Hidrosefali

Hidrosefali, beyin omurilik sıvısının kafa içerisinde, beyin boşluklarında normalin üzerinde birikmesi ile oluşum göstermektedir. Genelde çocukluk çağında kafa büyümesine neden olduğu bilinmektedir. Beyin omurilik sıvısının normal bir sıvı olduğunun ...

Devamını Oku
Beyin-kanamalari

Beyin Kanamaları

Beyin kanaması, beyni besleyen damarlardan bir veya birkaçından dışarı kan sızması sonucu, kanla beslenen bölgenin çalışamaz duruma gelmesidir....

Devamını Oku
Facebook
Twitter
Youtube
Spotify