Omurilik Tümörü
30 Eyl 2019 Okuma: 87

Omurilik Tümörü

Omurilik Tümörü Nedir?

Omurilik tümörlerinin tanı ve tedavisinde kolaylık sağlamak için yerleşim yerine göre sınıflandırma yapmak önemlidir. Omurilik tümörleri ekstradural, intradural ekstramedüller ve intradural intramedüller olarak 3 gruba ayrılır. En çok ekstradural tümörü karşımıza çıkarken sırasıyla intradural ekstramedüller ve intradural intramedüller tümörler görülür.

Omurilik tümörlerinin tedavisindeki başarı oranı ilerleyen teknolojiyle birlikte tıbbi olanakların artması ve özellikle mikrocerrahi yöntemlerin gelişmesiyle önemli seviyede arttığını söyleyebiliriz.

Omurilik Tümörü Belirtileri

  • Sırt ve bel bölgesindeki yerleştiği yere göre belirti verir
  • En önemli şikayet ağrıdır. Genellikle sırtta ağrı oluşur
  • Boyun bölgesinde tümör varsa kollarda ve bacaklarda güçsüzlük, uyuşma oluşabilir.
  • Bel ve sırt bölgesinde tümör varsa sadece bacaklarda güçsüzlük, yürüyememe ve uyuşma gibi durumlarla karşılaşılabilir.
  • İdrar kaçırma, büyük abdest tutamama sorunuyla karşılaşılabilir.
  • Erkeklerde iktidarsızlık durumu söz konusu olabilir.

Omurilik Tümörü Nedenleri

Omurilik tümörlerinin nedeni tıpkı diğer tümörlerde olduğu gibi tam olarak bilinmiyor. Genetik etmenler, radyasyon, virüsler risk faktörüdür. Diğer organlardan sıçrama ihtimali omurilik tümörlerinde yüksektir.

Omurilik Tümörü Tedavisi

Omurilik tümörlerinin tedavisinde tümörün yeri ve tipine göre tedavi yöntemine karar verilir. Cerrahi tedavi, radyoterapi, kemoterapi bu yöntemlerden bazılarıdır.

Omurilik Tümörü Radyoterapi Tedavisi

Omurilik tümörleri radyasyona duyarlı oldukları için ameliyattan öncesi ya da sonrasında radyoterapi tedavisi uygulanır.

Omurilik Tümörü Kemoterapi Tedavisi

Diğer tedavi yöntemlerini desteklemeye yönelik olan kemoterapi tedavisinde tümörün küçültülmesi amaçlanır. 

Omurilik Tümörü Ameliyatı

Genellikle omurilik tümörlerinde tedavi yöntemi cerrahidir. Mikrocerrahi yöntemle omurilik zarı içerisindeki, eğer çok yayılmamışsa omurilik içerisindeki iyi huylu tümörler çıkarılabilir. Omurilik zarının dışındaki tümörler genellikle metastatiktir. Bunlar omurgada kırıklara, güçsüzlüğe ve ağrıya sebep olabilir. Özellikle omurga tutulumu olan kanserli hastalarda ameliyatın amacı tümörü çıkarmak yerine hastanın konforlu hayatını sürdürmesini sağlamaktır.

Omurilik tümörü belirtileri nelerdir?

Omurilik tümörünün başlıca semptomu özellikle geceleri daha şiddetli şekilde yaşanan ağrılardır. Sırt ağrıları ve bazı kişilerde görülen karın ağrıları istirahat halindeyken de devam eder. Ağrı hissi bazı durumlarda yalnızca tümörün olduğu noktada değil bütün sırt bölgesine yayılmaktadır.

Omurilik tümörü öldürür mü?

Omurilik tümörü beyne, kalbe veya solunum merkezine yakın bir alana yerleşmişse ölüm riski vardır.

Omurilik tümörü tehlikeli midir?

Omurilik tümörleri çoğu zaman iyi huylu olan ve farklı alanlara yayılma göstermeyen tümör türlerinden biridir. Bununla beraber erken teşhis omurilik tümörünün tedavisinde büyük bir öneme sahiptir. Erken teşhis ile tümörün omurgaya ve sinirlere zarar vermesi büyük ölçüde önlenir.

Omurilik tümörü nerede olur?

Omurilik tümörleri, omurgaya ve omuriliği oluşturan kemikler üzerinde, sinirlerde ya da bu bölgede bulunan diğer yumuşak dokularda oluşabilen tümörlerdir. Primer denen birincil ve metastatik denen başka bir kanserin yayılması diye sınıflandırılan iki şekilde görülebilir.

Omurilik tümörüne kim bakar?

Omurilik tümörleri omurga tümörlerinden bütünüyle farklı bir gruptur ve yalnızca beyin cerrahinin uzmanlık alanına girmektedir.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Beyin-kanamalari

Beyin Kanamaları

Beyin kanaması, beyni besleyen damarlardan bir veya birkaçından dışarı kan sızması sonucu, kanla beslenen bölgenin çalışamaz duruma gelmesidir....

Devamını Oku
dizin-dis-kisminda-sinir-sikismasi--peroneal-sinir-tuzaklanmasi

Dizin Dış Kısmında Sinir Sıkışması (Peroneal Sinir Tuzaklanması)

Dizin dış yanındaki bölgede sinirin bası altında ezilmesiyle oluşur. Bacakta duyu azalması veya hissin tamamen kaybolma durumu söz konusudur. Düşük ayak denilen bu durum hastalığın ciddiyetini de ortaya koyar....

Devamını Oku
Dirsekte-sinir-sikismasi-ulnar-oluk-sendromu

Dirsekte Sinir Sıkışması (Ulnar Oluk Sendromu)

Dirseğin bükülmesi sonucu ulnar sinir gerilir ve sıkışır. Bu duruma dirsekte sinir sıkışması denir. Elini başının altına koyarak uyuyan ve dirseklerini dayayarak çalışmak zorunda kalanlarda daha sık görülür....

Devamını Oku
Facebook
Twitter
Youtube
Spotify