Bel Fıtığı Ameliyatı
30 Eyl 2019 Okuma: 104

Bel Fıtığı Ameliyatı

Bilinenin aksine bel fıtıklarının büyük çoğunluğunda ameliyata gereksinim duyulmuyor. Ameliyatsız bel fıtığı tedavisi yöntemleriyle fıtığın ciddi sorunlara yol açmaması, yaşam konforunun arttırılması sağlanabiliyor. Dinlenme, bel egzersizleri, ilaç tedavisi ve fizik tedavi desteği bu ameliyatsız yöntemlerden bazıları...

Bel Fıtığı Egzersizleri

Bel fıtığı egzersizleri hem ileri derecede olmayan fıtıklar için hem de ameliyat sonrası iyileşme sürecinin desteği için çok önemli. Bel kaslarının güçlenmesi için hem fizyoterapist desteği alabilir hem de doktorunuzun verdiği egzersizleri evinizde kolayca uygulayabilirsiniz. İyi bir cerrahi süreç kadar iyi bir fizik tedavi süreci de iyileşme sürecinizde oldukça önemlidir. Bel egzersizleri için tıklayın.

Bel Ağrısına Ne İyi gelir

Bu sorunun cevabını verebilmek için ilk önce bel ağrısının nedenini bulmak gerekir. Şunu unutmamak gerekir her bel ağrısı bel fıtığı değildir. Birçok bel ağrısının nedeni mekanik dediğimiz bel ağrılarıdır. Bel fıtığı bel ağrısı yapabilir evet, ancak bel fıtığının belirtileri arasında en önemli olanı, bacağa vuran ağrılardır. Bu tip bulgularınız varsa ilk yapmanız gereken bir beyin cerrahisi uzmanına gitmenizdir. Tedavinizin nasıl yapılacağına hastalığınızın teşhisinden sonra karar vermek en doğrusudur. Aşırı kilo her zaman bel fıtığı ve bel ağrısı için büyük risktir. Fazla kilolardan kurtulmak gerekir. Bel egzersizleri bel ağrısına iyi gelebilir. Belinizi çok zorlamamak, dinlenmek, ağır kaldırmamak, kaldırırken yanlış yöntemlerle kaldırmamak bel ağrısı yaşamamak için önemlidir. Bel ağrınızın nedeni fıtık, bel kayması ya da belde dar kanal olabilir. Bu sorunlar eğer ileri derecedeyse ağrılarınızın kesin çözümü ameliyat olabilir. Ameliyattan korkmayın! Mikrocerrahi gibi yöntemler hastanın güvenliğini ve konforunu en üst düzeyde tutan yöntemlerdir.

Bel Fıtığı Ameliyatı

Bel, insanın dik durmasını ve oturma / kalkma gibi hareketleri gerçekleştirebilmesini sağlamaktadır. Vücut ağırlığının tamamını taşıması ve her daim aktif bir bölge olması sebebi ile özellikle ileri yaşlarda birtakım problemler açığa çıkabilmektedir. Omurga kanalları arasındaki disklerin deformasyonu sonucunda gelişen bel fıtığı probleminin kesin tedavisi bel fıtığı ameliyatıdır. Bel fıtığı ameliyatı; iki farklı yöntemle uygulanabilmektedir.

Bu yöntemler, açık diskektomi ve mikrodiskektomi uygulamalarıdır. Günümüzde mikrodiskektomi uygulaması açık ameliyat yöntemine oranla daha çok tercih edilmektedir. Bunun sebebi mikro cerrahi uygulamaları ile gerçekleştirilen ameliyatta kanama ve enfeksiyon risklerinin önüne geçilmesi ve ameliyat sonrasında iyileşme sürecinin açık ameliyata göre çok daha kısa sürmesidir.

Bel Fıtığı Ameliyatı ve Mikrocerrahi

Mikrocerrahi yöntem adından da anlaşılacağı gibi küçücük kesi açılarak mikroskop yardımıyla yapılan ameliyattır. Diğer yöntemlere göre kas dokularına zarar vermeyen bu yöntem çok detaylı bir görüş sağladığı için güvenlik açısından da avantaj sağlar. Aynı zamanda küçük kesi açıldığı için bel fıtığı ameliyatı sonrası iyileşme süreci de daha hızlı olur.

Bel Fıtığı Ameliyatına Hangi Durumlarda Başvurulur

Bel fıtığı probleminin açığa çıkardığı şikayetler ve hastanın genel sağlık durumu göz önüne alınarak tedavi planlaması yapılmaktadır. Bel fıtığı problemi yaşayan hastaların ayrıntılı bir muayene süreci yaşamaktadır. Bu süreçte; 

  • Hastanın genel sağlık durumu değerlendirilmektedir.
  • Bel fıtığının oranı tespit edilmektedir.
  • Hastanın kemik ve kas dokusunun sağlığı değerlendirilmektedir.
  • Bel fıtığı probleminin açığa çıkardığı semptomlar ve şiddeti değerlendirilmektedir. 

Bel fıtığı problemi; hastada gece ağrılarına neden oluyorsa, oturmada ve kalkmada, uzun yürüyüşlerde kısıtlılık yaşanmasına neden oluyorsa, idrar kaçırma ve cinsel fonksiyon bozuklukları açığa çıkarıyorsa cerrahi tedavi yöntemlerine başvurulmaktadır. 

Bel fıtığı ameliyatı günümüzde daha sık mikro cerrahi yöntemler ile uygulanmaktadır. Mikro cerrahi ile bel fıtığı ameliyatı; günümüzde teknolojik imkanların gelişmesinin bir sonucu olarak çok daha konforlu bir tedavi süreci sunmaktadır. Eski yıllarda klasik yöntemler ile bel fıtığı ameliyatı uygulanmaktaydır. 

Klasik yöntem ile bel fıtığı ameliyatlarında;

  • İyileşme süreci uzundur,
  • Açılan kesi büyüktür ve bu nedenle kanama / enfeksiyon riskleri artmaktadır
  • Hastanın hareket imkanı uzun süre engellenmektedir. Bu nedenle pıhtı problemi yaşanabilmektedir.
  • Sinir tahribatı riski oldukça fazladır. 

Mikro cerrahi yöntemi ile bel fıtığı ameliyatlarında ise;

  • İyileşme süreci kısadır.
  • Enfeksiyon ve kanama riski oldukça düşüktür.
  • Küçük kesi açılmaktadır ve böylece ağrı hissi minimum düzeydedir. 
  • Hasta kısa sürede günlük yaşamına geri dönebilmektedir.

Bel Fıtığı Ameliyatı Öncesi

Bel fıtığı ameliyatı öncesinde hasta ayrıntılı bir muayene ve genel sağlık kontrolünden geçtikten sonra anestezi ve ameliyat için hazırlanmaktadır. Özellikle kalp ve damar problemi olan hastalar için gerekli önlemler alınmaktadır. Hastalara ameliyattan önceki gün duş almaları önerilmektedir. Bunun sebebi ise ameliyattan 2 ila 3 gün banyo yapmaları sakıncalı olacaktır. Ameliyat öncesinde hastanın 8 saat aç olması gerekmektedir.

Bel fıtığı ameliyatı öncesinde hastanın kan sulandırıcı ilaç ve besinler tüketmemesi önerilmektedir. Aynı zamanda kilo kontrolünün sağlanması ve sağlıklı beslenmesi gerekmektedir. 

Bel Fıtığı Ameliyatı Sonrası Yaşam

Ameliyat sonrasında ameliyat yarasının çabuk iyileşebilmesi için sigara kullanılmaması önerilmektedir. Bununla birlikte hastanın dengeli beslenmesi ve güneş ışığından yararlanmaları gerekmektedir. Bel fıtığı ameliyatı sonrasında egzersizler ve rehabilitasyon süreci ihmal edilmemelidir. Hastanın bel fıtığı ameliyatı sonrasında ağır kaldırmaması ve zorlayıcı hareketlerden kaçınması gerekmektedir.

Bel fıtığı ameliyatı sonrasında hastanın yaşam tarzında birtakım değişikler uygulaması gerekmektedir. Bu değişiklikler ise şu şekilde sıralanabilmektedir;

  • Beslenme düzeni kemik ve kas güçlendirici şekilde düzenlenmelidir.
  • Egzersiz programları aksatılmamalıdır. (özellikle yüzme)
  • Güneş ışığından faydalanılmalıdır.
  • Kilo kontrolü sağlanmalıdır.
  • Ağır kaldırılmamasına dikkat edilmelidir.
  • Bel bölgesi çarpma, düşme gibi travmatik olaylardan korunmalıdır.

Bel fıtığı probleminde hastanın yürüyememesi, günlük yaşamında istirahat etmesine rağmen ağrı ve hareket kısıtlılığı yaşaması, fıtığın kopması ve konservatif tedavi yöntemlerinin fayda sağlamadığı durumlarda cerrahi yöntemlere başvurulmaktadır.

Bel fıtığı ameliyatı; bilimsel çalışma alanlarının genişlemesi, teknolojik gelişmelerin tıp alanına yansıması gibi faktörler ile farklı yöntemler ile gerçekleştirilebilmektedir. Bu yöntemlerden günümüzde en sık tercih edilenleri; açık ameliyat ve mikro cerrahi yöntemi ile uygulanan ameliyattır.

Bel fıtığı gibi sinir sisteminde de önemli derecede etkisi bulunan bir problemin tedavisinde üzerinde durulması gereken en önemli noktalardan biri de doktor seçimidir. Bel fıtığı ameliyatı için tercih edilen doktorun mutlaka alanında uzman ve tecrübeli bir cerrah olması gerekmektedir.

 

Bunlar da İlginizi Çekebilir

bel-fitigi-nedir-belirtileri-nelerdir

Bel Fıtığı Nedir, Belirtileri Nelerdir?

Bel Fıtığı Nedir, bel bölgesinde 5 tane omurga bulunur. İki omurga arasında yastıkçık görevini üstlenen yapıya disk denir...

Devamını Oku
bel-fitigi-ile-karistirilan-hastaliklar

Bel Fıtığı ile Karıştırılan Hastalıklar

Bel fıtığı ile karıştırılan hastalıklar nelerdir? Bel kireçlenmesi, kalça kireçlenmesi, fibromiyalji, diz kireçlenmesi, kalça kırığı, bel kırığı, faset eklem ağrısı, faset eklem sinovial kisti, spinal arteryovenöz malformasyonu nedir?...

Devamını Oku
Facebook
Twitter
Youtube
Spotify