Beyin Anevrizması Ameliyatı
30 Eyl 2019 Okuma: 86

Beyin Anevrizması Ameliyatı

Beyin damar cidarında dışarı doğru baloncuk oluşumu, kafaiçi (intrakranial) anevrizma olarak adlandırılır. Kafaiçi anevrizmalar oluş yerlerine, türlerine ve büyüklüklerine göre birkaç çeşide ayrılmaktadırlar. Anevrizma, SAK denilen cinsten ( subaraknoid ) kanamaya ve bunun sonucunda da ölüme neden olabileceğinden, tedavisi ertelenmeden yapılmalıdır. Tedavi yöntemlerinden biri olan cerrahi, en sık tercih edilen çeşittir. Açık cerrahi yöntem, beyin anevrizmasında standart bir tedavi yöntemi olarak kabul görmektedir.

Anevrizma Ameliyatı Öncesi

Ameliyat öncesinde anevrizmanın bulunduğu yer, büyüklüğü ve çevresinde bulunan beyin oluşumları ile olan ilişkisi;  bilgisayarlı tomografi (BT Anjiografi ) manyetik rezonans ve MR anjiografi ve gerekirse geleneksel anjiografi ( DSA ) yardımı ile değerlendirilir. Ameliyat, büyük bir cerrahi olduğu için çoğu kez birkaç ünite kan ve plazmanın hazırda bulunması gerekmektedir. Hasta ameliyat öncesinde ki gecede aç kalır.

Anevrizma Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Kafanın anevrizmaya denk gelen bölgesinde bir saç tıraşı yapılır ve cilt kesilerek kemiğe ulaşılır kemik özel yöntemlerle kesilerek kaldırılır. Beyin zarı açılır ve beyin sıvısı ( BOS ) boşaltılarak hem BOS içinde dağılmış olan ve daha sonra çeşitli komplikasyonlara sebep olabilecek kandan kurtulunur hem de beyni bir tarafa atıp anevrizmaya ulaşabilecek yer kazanılır. Anevrizma görüldükten sonra çevresinde yapışık olan damarlardan ayrılır , esas cıktığı damara olan boynu ortaya konur ve minik bir metalmandalla tutturulabilecek hale getirilir. Eğer bu sırada anevrizma patlarsa yüksek debili kanı uzaklaştırıp anevrizma boynunu  klip denen mandalla tuturmayı sağlayacak kadar gösteren kan aspire edici cıhaz hazır tutulur. Mümkünse anevrizmayı patlatmadan anevrizma boynu kliplenir ve hasta şifaya kavuşturulur.

Anevrizma Ameliyatının Yan Etkileri

Ameliyat sonrasında meydana gelebilecek yan etkiler, ameliyatın yapıldığı yere ve hastanın durumuna göre değişkenlik gösterir. Ameliyat esnasında oluşan kesilerde kanama gibi durumlar söz konusu olabilir. Daha büyük komplikasyonlar ise, kalp krizi, felç ( inme) böbrek yetmezliği gibi nadir görülebilen durumlardır.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

emg-testi-elektromiyografi

EMG Testi (Elektromiyografi)

EMG testi, sinir ileti incelemesi ve kas incelemesi olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Sinir ileti incelemeleri, sinir lifi üzerine veya kas üzerine elektrodlar bağlanmaktadır. Elektrod ile sinire çok düşük voltajlı elektrik uyarısı verilmektedir....

Devamını Oku

Sosyal

İçerik Güncelleniyor......

Devamını Oku
migren-ameliyati

Migren Ameliyatı

Migren ameliyatı bölgelerine göre değişmek ile beraber 1 ile 3 saat arasında sürmektedir. Ameliyatın nasıl yapılacağı ise özellikle migren atakları yaşamakta olan kişiler tarafından en fazla araştırılmakta olan konuların arasında yer almaktadır....

Devamını Oku
Facebook
Twitter
Youtube
Spotify