EMG Testi (Elektromiyografi)
30 Eyl 2019 Okuma: 92

EMG Testi (Elektromiyografi)

EMG testi, sinir ileti incelemesi ve kas incelemesi olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Sinir ileti incelemeleri, sinir lifi üzerine veya kas üzerine elektrodlar bağlanmaktadır. Elektrot ile sinire çok düşük voltajlı elektrik uyarısı verilmektedir. Bu sayede sinir lifinin iletiminde herhangi bir bozukluk olup olmadığı araştırılmakta ve tespit edilmektedir. Bir bozukluk varsa sinirin hangi kısmının hastalanmış olduğu tespit edilmektedir. Kas incelemeleri ile incelenecek kasın içine iğne elektrod yerleştirilmektedir. Kasın elektriksel faaliyeti incelenmekte ve hastalığın kaslarda mı yoksa kasa gelen sinir liflerinin mi hastalanmış olduğu anlaşılmaktadır.

Elektromiyografi (EMG) Nedir?

Elektromiyografi (EMG) Nedir? Vücuttaki kasların, sinirlerin ve sinir köklerinin elektriksel yöntem ile izlenmesine verilen isimdir. Çevresel sinirleri etkilemekte olan hastalıkların teşhisini yapmak, teşhisi doğrulamak ve çevresel sinirlerde meydana gelen fonksiyon bozukluklarının şiddetini belirlemek ve uygulanan tedavinin etkisini değerlendirmek için başvurulan bir yöntemdir. İnceleme genelde 30 dakika ile 60 dakika civarında sürmektedir. Fakat hastanın durumuna bağlı olarak süre uzayabilmektedir.

EMG testi Nasıl Yapılır?

EMG testi nasıl yapılır? 2 aşamadan oluşmaktadır. Bunlar sinirlerinin iletiminin ölçümü ve kasların incelenmesidir. Hastada ki tanıya bağlı olarak her ikisi de uygulanabilmektedir. Uygulamalardan biri de yeterli olabilmektedir. Sinir iletim ölçümü, deri üzerine yerleştirilmekte olan elektrot ve elektrik akımı verilerek yapılmaktadır. Elektrik akımı verilerek siniriler uyarılmaktadır. Kol, bacak ya da diğer vücut bölümlerinden bazı sinirler seçilmektedir. Bir EMG tetkikinde ortalama 5-10 sinirden ölçüm yapılmaktadır. Verilmekte olan elektrot akımı zararsızdır. Saniyenin binde birinden daha kısa süreli olduğu bilinmektedir. Sinirde yayılmakta olan aktivite bir diğer elektrot aracılığı ile kaydedilmektedir.

Kasların incelenmesi, kol bacak ya da diğer vücut kısımlarından seçilen bir kas içerisine iğne şeklinde bir elektrot yerleştirilmesi ile yapılmaktadır. Kasta bulunan elektriksel aktiviteyi incelemektedir. Bu iğneler ise enjektör iğnelerinden farklıdır, özel üretilmiş olan iğnelerdir. Aynı zamanda tek kullanımlıktır. Bu iğne ile elektrot ya da ilaç verilmemektedir. Kasların dinlenme veya kasılma esnasındaki sinyalleri kaydetmektedir. Her bir kasın incelenme süresi ise birkaç dakika sürmektedir. Bu süre içerisinde ise iğne kas içerisinde tutulmaktadır. Herhangi bir zararı bulunmayan bir inceleme yöntemidir.

bakirkoy-emg-testi

emg-testi

EMG Testi Ne Zaman Yapılır?

EMG Testi Ne Zaman Yapılır? Diyabet, B12 eksikliği ya da böbrek yetmezliği gibi periferik sinirlerde yaygın hasara neden olan hastalıklarda yapılmaktadır. Ayrıca tuzak nöropatiler gibi tek sinirde hasara neden olan durumlarda da uygulanmaktadır. Bel ve boyun fıtığı gibi omurilikten çıkan ve sinir köklerinin hasarına neden olan hastalıklarda da kullanılan bir yöntemdir. Kas liflerinde hasara neden olan hastalıklar, çocuk felci veya ALS gibi omurilikteki motor sinir hücrelerinde hasara neden olan hastalıklarda da uygulanmaktadır.

EMG Testi Öncesi Yapılması Gerekenler Nelerdir?

EMG Testi Öncesi Yapılması Gerekenler Nelerdir? Test öncesinde tok olmak gerekmektedir. Kolayca giyilip çıkarılabilen giysiler ile gidilmesi önerilmektedir. Cilde krem vb. ürünlerin sürülmemesi, tozlu, yağlı ve kirli olmaması gerekmektedir. Bundan dolayı duş alıp gitmek daha uygun olmaktadır. Kalp pili olan hastaların bu durumu bildirmesi gerekmektedir. Düzenli bir şekilde kullanılan ilaçların işlem öncesinde kullanılmasında herhangi bir sorun bulunmamaktadır.

emg-testi-nedir

elektromiyografi-hangi-hastaliklarin-teshisi-icin-kullanilir

Elektromiyografi Hangi Hastalıkların Teşhisi İçin Yapılır?

Elektromiyografi hangi hastalıkların teşhisi için yapılır? Sorusu şu şekilde sıralanabilir. 

  • Organ yetmezliği
  • Romatizmaya bağlı hastalıklar
  • Kronik alkol kullanımı
  • Sinir yaralanmaları
  • Kanser
  • Diyabet, folik asit, B12 eksikliği
  • Bağışıklık sistemi hastalıkları
  • Kalıtsal nedenler
  • Çocuk felci
  • Als
  • Sinir hastalıkları
  • Karpal tünel sendromu
  • Bel ve boyun fıtıkları
  • Yüz felci

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Sosyal

İçerik Güncelleniyor......

Devamını Oku
bel-fitigi-olan-dagcilar-ve-yuruyusculer-icin-oneriler

Bel Fıtığı Olan Dağcılar İçin Öneriler

Doğa sporları yapan sporcuların lokomotor sistemin çeşitli noktalarında şikayetleri olmaktadır. Ayak, ayak bileği, diz, kalça ve tabi bel bu sporcuların en çok şikayet ettiği bölgelerdir....

Devamını Oku
boyun-tutulmasinin-7-nedeni

Boyun Tutulmasının 7 Nedeni

Boyun tutulmasına neden olan 7 faktör....

Devamını Oku
Facebook
Twitter
Youtube
Spotify