Migren Ameliyatı
Migren ameliyatı bölgelerine göre değişmek ile beraber 1 ile 3 saat arasında sürmektedir. Ameliyatın nasıl yapılacağı ise özellikle migren atakları yaşamakta olan kişiler tarafından en fazla araştırılmakta olan konuların arasında yer almaktadır. Bu ameliyat saçlı deri içerisinden küçük kesiler ile girilerek herhangi bir iz kalmaması için hemen deri altındaki sinir sıkışması alanlarını, şakak, alın ve ense kısımlarında uzanarak o bölgedeki sinirlerin gevşetilmesi ile gerçekleştirilmektedir. İşlem ile birlikte genellikle %90 oranında başarılı sonuçlar elde edilmektedir.
Kalıcı bir tedavi işlem olduğu bilinmektedir. Bundan dolayı da bu sorunu yaşayan kişiler tarafından sıkça tercih edilmektedir. Bunun yanı sıra riskli bir ameliyat olmadığı da bilinenler arasında yer almaktadır.
İçindekiler
Migren Ameliyatı Nedir?
Migren Ameliyatı Nedir? Deri altına yapılmakta olan bir işlem olduğu bilinmektedir. İşlemin saçlı deri içerisinden gerçekleştirilen küçük kesiler ile endoskopik kameralı teknikle yapıldığından dolayı herhangi bir iz kalmamaktadır. Büyük oranda da başarılı sonuçların elde edildiği bilinmektedir. Tetikleyici kafa sinirlerinin rahatlamasına dayalı bir ameliyat olduğu bilinmektedir. 4 ana tetikleyici sinir bölgesi bulunmaktadır. Bunlara ek olarak 4 adet minör başlatıcı sinir alanı daha tanımlanmaktadır.
Ana migren bölgeleri alın, şakak, burun ve ense kökü olarak bilinmektedir. Aslında bu cerrahi yöntemin temelinde trigeminal sinirin dallarının üzerindeki baskıyı azaltmak yer almaktadır. Hastaların çoğunda korrugator kası, kaşların üzerinde konumlanmakta olan ve temelde kaş çatmasını ve yüzdeki diğer tepki belirtilerini sağlamakta olan kastır. Bu kas trigeminal sinirin dallarına bası yaptığından dolayı ağrılar ortaya çıkmaktadır.
Migren Ameliyatı Kimlere Yapılır?
Migren Ameliyatı Kimlere Yapılır? Şiddetli baş ağrılarına neden olan bu sorun pek çok kişinin yaşadığı durumlardan bir tanesidir. Ağrılar ve eşlik edebilen diğer belirtiler ile birlikte hastanın gün içerisinde zorlanmasına, hayat kalitesinin düşmesine neden olmaktadır. Oldukça rahatsız edici bir durum olduğundan dolayı hastalar bu durumun tedavi edilmesini istemektedir. İlaç tedavisi vb. yöntemler ile hastaların bir kısmı rahatlayabilmektedir. Ancak şikayetlerin çok şiddetli olan hastalar için ameliyat yöntemi daha uygun görülmektedir. Ameliyat ile başarılı sonuçlar elde edilmektedir.
Migren Ameliyatı Neden Yapılır?
Migren Ameliyatı Neden Yapılır? Cerrahinin amacı baş ağrısının sıklığını, süresini ve ağrısını azaltmak ya da ortadan kaldırmaktır. Migren, kafadaki duyusal sinirlerin ve damarların sıkışması, tahrişi ile ilgili olabilmektedir. Ameliyat esnasında bu sıkışma noktaları serbest kaldığında, migrenin şiddeti daha az bir hale gelebilmektedir. Sinir sıkışma bölgeleri de tetikleme noktaları olarak bilinmektedir. Belirtilere bağlı olarak bir ya da birkaç tetikleme noktası olabilmektedir. En tetikleyici olan bölgeler arasında ise alın, temporal, nazal, oksipital yer almaktadır. Aynı zamanda kafa çevresindeki daha az yaygın bölgelerde de ağrı yaşanabilmektedir.
Bu şiddetli ağrıların tedavisi ile ameliyat tekniği ile gerçekleştirilmekte ve böylelikle büyük oranda başarılı sonuçlar elde edilmektedir.
Migren Ameliyatı Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler
Migren ameliyatı sonrası dikkat edilmesi gerekenler arasında bazı noktalar yer almaktadır. İlk olarak ilk 48 saat boyunca hareketsiz bir şekilde dinlenmeleri gerekmektedir. Bu süreç geçtikten sonraki gün hafif yürüyüşlere başlayabilmektedir. Ancak bunun dışında bir egzersizin yapılması önerilmemektedir. Ayrıca ilk 2 gün boyunca başlarının aşağıya eğilmemesi de tavsiye edilmektedir. Bu süreçte sırtüstü ve yüksek pozisyonda yatılması gerekmektedir.
Ağır eşyaların kaldırılması önerilmemektedir. Kesi bölgesinde ise uyuşukluklar hissedilebilmektedir. Fakat bu durum birkaç hafta içerisinde düzelme göstermektedir. İlk 5 gün boyunca alkollü içkilerin tüketilmemesi gerekmektedir. Beslenmeye de özen gösterilmesi gerekmektedir.