Boyun Ağrısının Nedenleri
30 Eyl 2019 Okuma: 88

Boyun Ağrısının Nedenleri

Boyun sorunları yaralanma, kötü duruş, fazla gerilme, yıpranma, yırtılma veya başka hastalıklardan dolayı gelişebilir. Bu faktörlerden bir veya daha fazlası boyun ağrısına neden olabildiği gibi hareket fonksiyonlarının azalmasına da yol açabilir.

Darbeler

Özellikle gençlerde spor etkinlikleri nedeniyle boyunda hasar meydana gelebilir. Örneğin futbolda başla yapılan blokaj sık karşılaşılan bir nedendir. Sığ suya dalma veya deniz dibindeki bir cisme çarpma da boyun açısından oldukça tehlikelidir. Düşme, çarpma ve trafik kazalarında genellikle baş yaralanmalarıyla beraber boyun travmaları da meydana gelir.

Burkulma

Boyunu normal hareket kabiliyetinin dışında zorlarsanız kasları ve bağları gerebilir, hatta yırtabilirsiniz.  Boyun burkulması ayak bileği burkulmasına benzer. Eğer boyun kaslarınız gerginse çok zor bir hareket yapmasanız bile burkulma meydana gelebilir.

Duruş Pozisyonu

Duruş deyip geçeriz ama aslında duruşun önemi zannettiğimizden daha önemlidir. Özellikle boyun ağrıları için… Kötü duruş, aşırı kilo, zayıf kaslar, uzun süre oturma… Bunların bir arada görülmesi boyun ağrılarını ve hastalıklarını kaçınılmaz hale getirir.

Uzun süreli ve en etkili tedavi yöntemi doğru duruştur. Bu duruş pozisyonu yürürken, otururken ve yatarken de geçerlidir.

Stres

Özellikle omurga sağlığı ile stres arasında önemli bir ilişki vardır. Özel hayatta, iş hayatında veya şehir hayatında yaşanan stresler boyun kaslarını kasar ve ağrıya neden olur. Ayrıca boyun yaralanmalarını da şiddetlendirir.

Aşınma ve Yırtılma (Yaşlanma)

Boyun omurgasında da yaşla birlikte farklılıklar olur. Özellikle daha çok hareket eden bölgelerdeki günlük yıpranma ve yırtılma etkileri 40-60 yaşlar arasında görülmeye başlar.

Disk yıprandıkça daralır, elastikiyetini ve suyunu kaybeder. Vertebralar giderek birbirine yakınlaşır ve değer. Oluşan iritasyon, kemik çıkıntıların oluşumuna yol açar, bunlar foramina içine doğru ilerler ve siniri zedeler. Vertebra eklemleri de aşınabilir. Buna kireçlenme denir.

Yıpranan disk bazen yırtılarak sinirlere baskı yapar. Bu durum genellikle kollarda ağrı ve güç kaybına neden olur. Buna boyun fıtığı denir.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

boyun-fitigindan-korunmanin-yollari

Boyun Fıtığından Korunmanın Yolları

Boyun fıtığından korunmak bizim elimizde. Günlük hayatımızda çok küçük noktalara dikkat edersek daha sağlıklı bir omurgaya sahip olabiliriz....

Devamını Oku
boyun-fitigi-tanisi

Boyun Fıtığı Tanısı

Boyun problemlerini belirlemek için önce hekim muayenesi gerekir. Hekim, muayene esnasında tanıyı koyar ancak hem kesin sonuç hem de detaylı bilgi için birtakım radyolojik metotlara başvurabilir...

Devamını Oku
Boyun-fitigi-ile-karistirilan-hastaliklar

Boyun Fıtığı ile Karıştırılan Hastalıklar

Boyun fıtığı ile karıştırılan hastalıkları nelerdir? Fibromiyalji, impingement hastalığı, tenosinovit nedir?...

Devamını Oku
Facebook
Twitter
Youtube
Spotify