bel-fitigi-tedavisi
30 Eyl 2019 Okuma: 84

Bel Fıtığı Tedavisi

Bel fıtığının seviyesine ve hastanın yaşadığı şikayetlere göre ameliyatlı ya da ameliyatsız bel fıtığı tedavisi tercih edilir.

Ameliyatsız Bel Fıtığı Tedavisi

Bel fıtıklarının yaklaşık %95'i ameliyatsız tedavi edilebilir. Kalan yaklaşık %5'lik kısımdaki fıtıklar ameliyat gerektirir. Ameliyat gerekmeyen hafif derecedeki bel fıtığı hastalarına şunları öneriyoruz:

  • Dinlenme
  • Fizik tedavi
  • Bel kaslarını güçlendirici hafif egzersizler
  • Yüzme
  • İlaç tedavisi

ameliyatsiz-bel-fitigi-tedavisi

Bel Fıtığı Tedavisi Süreci

Bel fıtığı tedavisi sürecinde hangi tedavi yöntemi uygulanırsa uygulansın dikkat edilmesi gereken birtakım noktalar bulunmaktadır.

Gerek tedavi sürecinin konforlu bir şekilde ve kısa sürede tamamlanması gerekse de hastanın günlük yaşam konforunun yeniden kazanılması açısından yaşam tarzında birtakım değişikler yaplması gerekmektedir.

Bu değişiklikler aşağıdaki şekilde sıralanabilmektedir; 

  • Beslenme düzenine dikkat edilmelidir. Kemik ve kas dokusunu güçlendirici etkiye dair besinler tüketilmelidir. 
  • Spor ve egzersiz programlarının aksatılmaması gerekmektedir. Böylece kemikler güçlenmekte ve hali hazırda var olan duruş bozuklukları düzelmektedir. 
  • Bel bölgesi; çarpma, düşme, yaralanma, zorlanma gibi travmatik olaylardan korunmalıdır. Çeşitli travmatik olaylar bel fıtığı problemine neden olmakla birlikte aynı zamanda var olan bel fıtığının daha da ciddi boyuta ulaşmasını sağlamaktadır.
  • Yüzme aktivitesi gerçekleştirilmektedir. Omurga sağlığı için en uygun egzersiz yüzmedir. Bu nedenle düzenli olarak yüzme aktivitesi gerçekleştirilmektedir.
  • Güneş ışığından faydalanılmalıdır. Kemik sağlığı için güneş ışını oldukça faydalıdır. 

Bel Fıtığı Tedavisinde Ameliyat Süreci

Bel fıtığı problemi yaşayan hasta; idrar kaçırma problemi ve cinsel fonksiyon bozukluğu yaşıyorsa ya da günlük yaşamında ağrı kontrolü sağlanamıyorsa ameliyat ile tedavi yöntemine başvurulabilmektedir. Bel fıtığı ameliyatı günümüzde mikro cerrahi yöntemi ile oldukça konforlu bir şekilde uygulanmalıdır. Gerek açık bel fıtığı ameliyatında gerekse de mikro cerrahi yöntemi ile uygulanan bel fıtığı ameliyatlarında doktor seçimi büyük önem taşımaktadır.

Öyle ki bel fıtığı ameliyatının uygulama alanı sinirlere çok yakın konumdadır. Herhangi bir hatalı müdahale hastanın felç olması gibi çok ciddi problemlere yol açabilmektedir.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

bel-fitigi-nedir-belirtileri-nelerdir

Bel Fıtığı Nedir, Belirtileri Nelerdir?

Bel Fıtığı Nedir, bel bölgesinde 5 tane omurga bulunur. İki omurga arasında yastıkçık görevini üstlenen yapıya disk denir...

Devamını Oku
bel-fitigi-ile-karistirilan-hastaliklar

Bel Fıtığı ile Karıştırılan Hastalıklar

Bel fıtığı ile karıştırılan hastalıklar nelerdir? Bel kireçlenmesi, kalça kireçlenmesi, fibromiyalji, diz kireçlenmesi, kalça kırığı, bel kırığı, faset eklem ağrısı, faset eklem sinovial kisti, spinal arteryovenöz malformasyonu nedir?...

Devamını Oku
Facebook
Twitter
Youtube
Spotify